Zwemmen

Al in 1896 stond deze sport op het Olympisch programma. In 1996 was Frederik Deburghgraeve de held van België toen hij op de Olympische Spelen in Atlanta goud won op de 100 meter schoolslag en meteen ook het wereldrecord brak. In 2016 op de Spelen van Rio, was het aan Pieter Timmers om te schitteren met zilver op de 100 meter vrije slag.

Het Be Goldproject van de Vlaamse Zwemfederatie (VZF) is in 2004 begonnen. Het is een van de oudste projecten binnen het Be Goldprogramma. Een van de belangrijkste doelstellingen voor VZF is het faciliteren en opvolgen van de transitie van “beloftevolle jongere” naar elitezwemmer, met als uiteindelijk doel een top-8 plaats tijdens de Olympische Spelen, hetzij individueel, hetzij met een estafette.

Het Be Goldproject heeft de laatste jaren alleszins zijn succes bewezen met een effectieve doorstroom naar VZF elite-zwemmers. Eerder maakten ondermeer Emmanuel Vanluchene, Jasper Aerents, Louis Croenen, Lander Hendrickx en Kimberly Buys de overstap.

De beste resultaten werden in 2016 tijdens de Olympische Spelen van Rio bereikt. De twee mannelijke freestyle aflossingsploegen van 4x100m en 4x200m eindigden respectievelijk op een 6de en 8ste plaats. Deze ploegen waren samengesteld uit enkele zwemmers die in het verleden werden ondersteund door Be Gold. Ondermeer Louis Croenen, Dieter Dekoninck en Glenn Surgeloose voor de 4x200m en Glenn Surgeloose, Jasper Aerents, Emmanuel Vanluchene voor de 4x100m.

Sinds 2020 hebben we met Roos Vanotterdijk één van de grootste Belgische zwemtalenten in het project Be Gold. Op 14-jarige leeftijd zwom Roos naar een zilveren medaille op het European Youth Olympic Festival in Bakoe 2019. Tijdens het EK zwemmen voor junioren in de zomer van 2021 en 2022 behaalde Roos verschillende medailles en op de Open Vlaamse kampioenschappen 2023 verbrak Roos maar liefst 9 Belgische records.

Langs Franse zijde ondersteunt Be Gold de Fédération Francophone Belge de Natation (FFBN) sinds 2005. Hierbij zorgt Be Gold voor een steun aan de atleten zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen tot topsportatleten en om uiteindelijk een Top 8 op de Olympische Spelen te bereiken. Door de steun van Be Gold kon Fanny Lecluyse, tussen 2005 en 2010 haar verder ontwikkelen als atleet. Fanny is een grote naam in de zwemwereld. Ze nam deel aan de OS van Londen 2012, Rio 2016 en Tokyo 2020. Op de Spelen van Tokyo behaalde ze een knappe 8ste plaats op de 200m schoolslag.

Top 8-plaatsen en gewonnen medailles op eerdere Olympische Spelen

6 Atleten

De Be Golds in actie