ADEPS

L’Administration Générale du Sport (ADEPS) heeft als missie om fysieke en sportieve activiteiten bij de Franstalige bevolking van Wallonië en Brussel te promoten, te organiseren, aan te moedigen, en te begeleiden. 

Acties:

 • De ontwikkeling van Sport pout Tous (Sport voor Iedereen) bij een schoolgaand of breder publiek, in het bijzonder bij personen die verder verwijderd zijn van de gebruikelijke sportbeoefening (personen in kwetsbare sociale situaties, personen met een handicap…)
 • De organisatie en begeleiding van topsport met als doel onze sporters (en hun verenigingen), net als Nafi Thiam, te helpen de best mogelijke resultaten te behalen op internationale competities (de Olympische Spelen, Wereldkampioenschappen…) (arbeidscontracten en individuele beurzen voor de beste sporters, aanvullende subsidies voor topsportverenigingen, permanente fitnesscentra…)
 • Het financieel ondersteunen van andere sportieve instanties (erkende sportfederaties, geaffilieerde clubs, lokale machten…)
 • Het verbeteren van begeleiding en sportief bestuur via erkende opleidingen, sportieve monitoren met een roeping op vlak van pedagogie, management en beveiliging
 • De vertegenwoordiging van de Federatie Wallonië-Brussel op verschillende internationale sportgelegenheden: de Europese Unie, Organisation internationale de la Francophonie…

Waarden:

 • Solidariteit : het Adeps, het ministerie van Sport, biedt activiteiten en stages aan voor iedereen, aan democratische prijzen. Van de kleinsten (3 jaar) tot de grootsten, iedereen heeft een reden om te bewegen, zich te amuseren en te leren in het kader van gezondheid en welzijn.
   
 • Kwaliteit: dankzij de zorg die het Adeps investeert in de veiligheid van de infrastructuren voor stagiaires, maar ook dankzij de professionele houding van de begeleiders (met name de gediplomeerde en ervaren monitoren), kan het Adeps iedere deelnemer een veilige, aangepaste en aangename sportervaring bieden.
   
 • Verantwoordelijkheid: sport, als sociale en mobiliserende kracht, kan en moet een rol spelen in het bouwen van een duurzame omgeving en ontwikkeling (kijk hier wat het Adeps doet in termen van zonnepanelen, carpooling, het planten van bomen, reductie van CO2…), maar ook in het voorkomen van doping, geweld, discriminatie, valsspelen, enzovoort.
   
 • Prestatie: door hulp te bieden aan topsporters, maar ook aan clubs en lokale sportverenigingen – de visvijvers van toekomstige Belgische sportvedettes – doet het Adeps de Belgische driekleur schitteren op internationaal niveau.

Adeps, een publieke dienst, is aanwezig op lokaal niveau in achttien sportcentra, zeven sportraadcentra (CCS) en een uitleendienst voor sportmateriaal (CaPMAS).

Adeps werkt ook samen met lokale machten, met name in meer dan negentig gecertificeerde lokale sportcentra.

Ons adres:
Algemene Sportadministratie / Administration générale du Sport
Leopold II-Laan 44
1080 Brussel
02 413 25 00

Ontmoeting met Valérie GLATIGNY

Oud Minister van Sport van de Federatie Wallonië-Brussel

"Vanuit de Federatie kunnen we spreken van een echt succesverhaal. Omdat we in de Federatie Wallonië-Brussel een gouden generatie atleten hebben. Het is een broedplaats voor jong talent maar om hen te laten doorgroeien moeten we hard werken..."