Surfen

Surfen staat als extra sport op het programma van de Olympische Spelen van Tokio in 2021. Dit nieuwe project (2021) werd voorgesteld door Wind & Watersport Vlaanderen (WWSV) en gaat over Dean Vandewalle, een getalenteerde jonge surfer.

Dankzij het "Be Gold"-project zal Dean Vandewalle op belangrijke wedstrijden kunnen rekenen op de steun van een trainer. De sportieve doelstelling is om geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 en een top 8-notering te behalen op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.

Wat de discipline betreft, voeren surfers bewegingen uit op een bepaalde golf. Ze worden door een panel van vijf juryleden beoordeeld op basis van de moeilijkheidsgraad, de variatie en het soort bewegingen.

Surfers worden ook beoordeeld op hun kracht, snelheid en flow tijdens en tussen bewegingen.

Voor de eerste keer op de Olympische Spelen van Tokio zullen 40 atleten (20 M - 20 W) het op shortboards tegen elkaar opnemen op het strand van Tsurigasaki op het schiereiland Chiba.

Voor de Olympische Spelen van 2024 heeft het organisatiecomité van Parijs 2024 besloten om de wedstrijden op de site van Teahupoo in Tahiti te organiseren. Deze plaats staat erom bekend één van de krachtigste en gevaarlijkste golven ter wereld aan te bieden.

0 Atleten